Taktil behandling – Lempeää kosketusta keholle ja mielelle
Taktil behandling on hellävarainen hierontamenetelmä, jossa koko keho käsitellään kevyin, öljyllä tehtävin painalluksin päästä varpaisiin. Hieronnan aikana vapautuva oksitosiinihormoni alentaa verenpainetta, vähentää stressihormoneja ja edistää tasapainoista oloa. Lisäksi se parantaa unen laatua ja vastustuskykyä, tukee ruoansulatusta ja suolen toimintaa sekä vahvistaa myönteistä kehonkuvaa.
Tämä kokonaisvaltainen kosketushoito toteutetaan aina yksilöllisesti asiakkaan tarpeet huomioiden. Menetelmä sisältää sivelyjä ja painalluksia, ja kädet pidetään hetken paikallaan ennen siirtymistä kehon osasta toiseen. Hoito noudattaa aina samaa järjestystä ja tehdään suoraan iholle. Noin 75 minuuttia kestävä hoito rentouttaa kehon ja rauhoittaa mielen, ja se on luontevinta tehdä hiljaisuudessa.
Hoito sopii kaikille, mutta erityisesti stressistä ja ahdistuksesta kärsiville. Se on myös erinomainen vaihtoehto kipupotilaille, kuten fibromyalgiaa tai reumaa sairastaville, sillä hierontaotteet ovat kevyitä.
Mitä “taktiili” tarkoittaa?
Sana “taktiili” viittaa kosketukseen, mutta tuntoaisti kattaa paljon enemmän kuin pelkän kosketuksen. Ihossamme on reseptoreita, jotka aistivat erilaisia tuntemuksia, kuten painetta, kipua, lämpötilan vaihteluita ja kosketusta. Suunnitelmallinen ja tarkoituksellinen ihon koskettaminen aktivoi näitä reseptoreita, mikä puolestaan stimuloi hermoratoja ja oksitosiinijärjestelmää. Oksitosiini, kehon oma “hyvän olon” hormoni, edistää syvää rentoutumista ja turvallisuuden tunnetta.
Taktil behandling hoidon tausta
Taktil behandling yhdistää kaksi ruotsalaista kosketushoitomenetelmää: taktil massage -hieronnan ja taktil stimulering -kosketushoidon.
- Taktil massage kehitettiin 1970-luvulla lastensairaanhoitajan Siv Ardebyn toimesta. Hän kuvailee sitä “välittäväksi ja tietoiseksi kosketukseksi, joka kunnioittaa yksilön koskemattomuutta ja huomioi hänen yksilölliset tarpeensa”. Menetelmä koostuu pehmeistä, toistuvista sivelyistä, jotka eivät ulotu yhtä syvälle kuin klassinen hieronta.
- Taktil stimulering eli kosketusstimulaatio syntyi 1990-luvulla lastenhoitajan Gunilla Birkestadinkehittämänä. Se perustuu taktiilisen hieronnan tapaan kevyisiin, tietyssä järjestyksessä tehtäviin sivelyihin. Menetelmän tunnistettava rakenne luo turvallisuuden tunnetta ja vahvistaa luottamusta hoitajaan. Hieronnassa hyödynnetään myös käsien paikallaan pitämistä.
Ruotsissa näitä hoitomenetelmiä käytetään laajasti terveydenhuollossa, mm. kuntoutuksessa, psykiatriassa ja palliatiivisessa hoidossa.